Nghiên cứu mô tả cắt ngang được thực hiện từ tháng 3/2023-12/2023, nhằm đánh giá thực trạng thực hiện quy định về an toàn thực phẩm của các cơ sở sản xuất nước uống đóng bình tại 5 tỉnh khu vực Tây Nguyên (Kon Tum, Gia Lai, Đắk Lắk, Đắk Nông, Lâm Đồng) năm 2023. Nghiên cứu thực hiện đánh giá điều kiện an toàn thực phẩm, thực hành của người trực tiếp sản xuất và lấy mẫu sản phẩm nước uống đóng bình xét nghiệm 5 chỉ tiêu vi khuẩn theo QCVN 6-1:2010/BYT. Kết quả cho thấy phần lớn các cơ sở không đạt các tiêu chí về điều kiện cơ sở vật chất là 74,7% (56/75), điều kiện trang thiết bị dụng cụ là 74,7% (56/75), điều kiện người trực tiếp sản xuất 44,0% (33/75), thực hành vệ sinh cá nhân 65,3% (49/75), thực hành vệ sinh vỏ bình 72% (54/75). Tỷ lệ nhiễm vi sinh vật vi sinh vật trong sản phẩm nước uống đóng bình là 70,7% (53/75), trong đó nhiễm chủ yếu vi khuẩn Pseudomonas aeruginosa 45,3% (34/75), Coliforms tổng số 42,7% (32/75), bào tử vi khuẩn kị khí khử sulfit (Clostridia) 6,7% (5/75), Streptococci feacal 2,0% (2/75). Một số yếu tố liên quan tình trạng nhiễm vi sinh vật trong sản phẩm nước uống đóng bình là điều kiện cơ sở vật chất; thực hành vệ sinh cá nhân và thực hành vệ sinh bình.
Nước uống đóng bình, nhiễm vi sinh vật, chất lượng nước uống đóng bình
[1]. Nguyen Vu Thuan, Pham Van Doanh, Nguyen Thi Thu Hien, "Bacteriological assessment of bottled drinking water in 5 provinces of central highland, Viet Nam", Vietnam Journal of Food Control. vol.2 (no.3), pp. 86-89, 2019 (In Vietnamese).
[2]. Ministry of Health. "Circular 34/2010/TT-BYT "promulgation of national technical regulation on natural water and bottled drinking water"", 2010(In Vietnamese).
[3]. Dak Lak Province Food Safety and Hygiene Department, Results of inspection and post-inspection at bottled water and food ice production facilities, phase 1, 2022 in Dak Lak province,https://vfa.gov.vn/hoat-dong-chi-cuc/ket-qua-thanh-tra-hau-kiemtai-cac-co-so-san-xuat-nuoc-uong-dong-chai-va-nuoc-da-thuc-pham-dot-1-nam-2022-tai-tinh-dak-lak.html, June 14, 2022(In Vietnamese).
[4]. Gia Lai Province Food Safety and Hygiene Department, Inspection conclusion on food safety inspection at bottled water production and trading establishments with unsatisfactory monitoring results in gia lai province, https://atvstp.gialai.gov.vn/News/Details.aspx?id=MjQ2&idtype=Mw==, 10/26/2022 (In Vietnamese).
[5]. Government. "Decree no 155/2018/ND-CP, On amendments to certain regulations relating to business conditions under state management of the Ministry of Health". 2018 (In Vietnamese)..
[6]. Government of Vietnam. "Decree no 15/2018/ND-CP, Elaboration of some articles of the law of food safety", 2018 (In Vietnamese).
[7]. Government of Vietnam. "Decree no 115/2018/ND-CP, On penalties for administrative violations against regulations on food safety", 2018 (In Vietnamese).
[8]. Food Safety Department. "Decision no 185/QĐ-ATTP, Decision on designating food testing facilities to serve state management of food safety", 2021 (In Vietnamese).
[9]. Bureau of quality certification (BQC). "Decision no 955.2022/QĐ-VPCNCL, Decision on accreditation of laboratory", 2022 (In Vietnamese).
[10]. Than Ngoc Ha, Nguyen Thanh Ha, "Assessment of food safety conditions of bottled drinking establishments in Can Tho city in 2020 ", Journal of Health and Development Studies vol 04, No 04-2020, pp. 100-107, 2020 (In Vietnamese).
[11]. Tran Thi Anh Hong, Tran Van Hung, Dao Thi Xuan Ha, Phan Hoang Ngoc, Nguyen Phuc, Thai Ngoc Diep, "Research on bottled water quality in terms of microorganisms in Binh Dinh province in 2011", Journal of Practical Medicine. no. 842, pp. 135-140, 2011(In Vietnamese).
[12]. Vu Thi Huong, Dang Vu Phuong Linh, "Prevalence of microorganisms in bottled water in Ca Mau province year 2017", Journal of Health and Development Studies vol 1, no 01-2017(01-2017), pp. 105-111, 2017 (In Vietnamese).
[13]. Pham Van Hung, Tran Hong Tram, Nguyen Thi Kieu, "Situation testing of E. coli and coliform in products of some bottled drinking water manufacturers in Ha Noi in 2020", VietNam medical journal. vol 515, no 2, pp. 54-57, 2020 (In Vietnamese).
[14]. Cao Thanh Diem Thuy, "Prevalence of microbiological contamination in bottled water and related factors in Ben Tre province", Journal of Food and Nutrition Sciences. Vol 12, no 6(1), pp. 361-367, 2016 (In Vietnamese).
[15]. Do Manh Hung, "Evaluation microbiological contamination in bottled drinking water in Hung Yen, 2016", Journal of Food and Nutrition Sciences. vol 12, no 6(1), pp. 316-322, 2016 (In Vietnamese).
[16]. Tran Minh Phuong, Le Thi Thu Ha, Vu Dinh Thiem, Vu Hai Ha, "The status of microbial contamination in bottled water in the production facilities in Hung Yen province in 2018", Vietnam Journal of Preventive Medicine-VJPM. vol 29, no 2, pp. 87, 2018 (In Vietnamese).