In this study, the simultaneous quantitative analysis of samples using multivarite linear regression based on near infrared spectrum has been developed. The model of partial least squares (PLS) matrix with seven value vectors is built with a standard matrix of samples (24 samples containing four analytes together with a total number of excipients) are applied for individual and/or simultaneous determination of guar gum, CMC, carrageenan, xanthan gum in real samples. A matrix of test samples including 10 samples created by fouranalytes to assess the accuracy of the PLS model. The results indicated that the relative error varied from 1.1 to 15%. The optimum experimental conditions were: spectral region: 1700 - 900 cm-1; volume ratio of sample/KBr: 2/98 (w/w); weight per capsule was 15 mg. The method was applied to identify four analytes in 15 material samples and food additive mixture samples.
FTIR, guar gum, CMC, carrageenan, xanthan gum
[1] Đoàn Thị Huyền, Đặng Ngọc Định, Tạ Thị Thảo, Bùi Xuân Thành, “Nghiên cứu định lượng nhanh và đồng thời cefadroxil, cefixim trong thuốc viên nén bằng phương pháp quang phổ hồng ngoại gần và trung bình”, Tạp chí phân tích Hóa, Lý và Sinh học, tập 22, số 1 (Đặc biệt), 2017.
[2] Nguyễn Đình Thành, Cơ sở các phương pháp phổ ứng dụng trong hóa học, Bộ môn Hóa hữu cơ, Khoa Hóa học, trường Đại học Khoa học Tự Nhiên, Đại học Quốc gia Hà Nội, 2011.
[3] Tạ Thị Thảo, Bài giảng chuyên đề thống kê trong hóa phân tích, Bộ môn Hóa phân tích, Khoa Hóa học, trường Đại học Khoa học Tự Nhiên, Đại học Quốc gia Hà Nội, 2005.
[4] B. M. Prado, S. Kim, B. F. Ozen and L. J. Mauer, “Differentiation of Carbohydrate Gôms and Mixtures Using Fourier Transform Infrared Spectroscopy and Chemometrics”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 53, pp. 28232829, 2005.
[5] B. Quemenera, C. Marota, L. Mouilletb, V. Da Rizc and J. Dirisd, “Quantitative analysis of hydrocolloids in food systems by methanolysis coupled to reverse HPLC. Part 2. Pectins, alginates and xanthan”, Food Hydrocolloids, vol.14, no.1, pp. 1928, 2000.
[6] M. Černá, A. S. Barros, A. Nunes, S. M. Rocha, I. Delgadillo, J. Čopıková and M. A. Coimbra, ́ “Use of FTIR spectroscopy as a tool for the analysis of polysaccharide food additives”, Carbohydrate Polymers, vol. 51, no. 4, pp. 383389, 2003.
[7] J. Cˇopı´kova´, A. Synytsya, M. Cˇerna´, J. Kaasova´ and M. Novotna´, “Application of FTIR spectroscopy in detection of food hydrocolloids in confectionery jellies and food supplements”, Czech Journal of Food Science, vol. 19, pp. 5156, 2001.
[8] H. S. Soedjak, “Colorimetric Determination of Carrageenans and Other Anionic Hydrocolloids with Methylene Blue”, Analytical Chemistry, vol. 66, pp. 45144518, 1994.
[9] J. Čopíková, A. S. Barros, I. Šmídová, M. Černá, D. H. Teixeira, A. Synytsya and M. A. Coimbra, “Influence of hydration of food additive polysaccharides on FTIR spectra distinction”, Carbohydrate Polymers, vol. 63, no. 3, pp. 355359, 2006.
[10] R. Kizil, J. Irudayaraj and K. Seetharaman, “Characterization of Irradiated Starches by Using FTRaman and FTIR Spectroscopy”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 50, no. 14, pp. 39123918, 2002.
[11] R. A. Hassan, L. Y. Heng, A. Ahmad and L. L. Tan, “Rapid determination of kappacarrageenan using a biosensor from immobilized Pseudomonas carrageenovora cells”, PLoS One, Vol. 14, no. 4: e0214580, 2019.
[13] R. Sacithraa, M. Madhanmohan, S. Vijayachitra, “Quantitative analysis of tapioca starch using FTIR spectroscopy and partial least squares”, International Journal of Computer Applications, pp 2933, 2013.
[14] Y. Chen, T. Tadey, M. Hu, G. Carr and J. Guo, “Quantitative HPLC analysis of active pharmaceutical ingredients in syrup vehicle using centrifugal filter devices and determination of xanthan gum in syrup vehicle using rheometry”, Journal of Chromatographic Science, vol. 48, No. 9, 2010.