Tea and tea products have been known and used for long and became a tradional culture in many countries in the world, including Vietnam. The quality of tea depends on the concentrations of typical active substances such as polyphenol groups and their active substances (EGCG, ECG, catechin,…). Therefore, study of analytical methods to determine these active substances is necessary to evaluate the quality of tea and tea products. In this study, UV-Vis method was selected to determine total polyphenol and HPLC method was selected to determine the main active ingredient of polyphenol group EGCG. The limit of detections are 0.12 mg/g and 0.064 mg/g for total polyphenol and EGCG, respectively. These methods were applied to determine the concentrations of total phenol and EGCG in 10 samples of tea and tea products. Results show that the concentrations of total phenol and EGCG vary significantly among samples, but there is a certain relationship between the concentration of total phenol and EGCG in each sample.
polyphenol, EGCG, tea, UV-Vis, HPLC
1. TCVN 9740 (2013), Tiêu chuẩn quốc gia về Chè xanh - Định nghĩa và các yêu cầu cơ bản.
2. TCVN 9745-1 (2013), Chè - xác định các chất đặc trưng của chè xanh và chè đen, phần 1: Hàm lượng polyphenol tổng số trong chè - Phương pháp đo màu dùng thuốc thử Folin- Ciocalteu.
3. TCVN9745-2 (2013), Chè – xác định các chất đặc trưng của chè xanh và chè đen, phần 2: Hàm lượng catechin trong chè xanh-Phương pháp sắc kí lỏng hiệu quả cao.
4. Trung tâm nghiên cứu và phát triển công nghệ hóa sinh (2010),“Nghiên cứu sử dụng các hợp chất polyphenol trong các giống chè ở Việt Nam”, Hà Nội.
5. Chi-Tang Ho, Jen-Kun Lin, Fereidoon. S (2008), “Tea and Tea Product: Chemistry and Health – Promoting Properties”, Nutraceutical science and technology, CRC Press.
6. Marina Naldi, Jessica Fiori, Roberto. G, Aurélie. P, JeanLuc. V, Davy. G, Vincenza. A (2013), “UHPLC determination of catechins for the quality control of green tea”, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 88, pp.307-314.