The prevalence of Vibrio spp. incommercial seafood and the aquaculture water collected in Cai Be district, Tien Giang province, Viet Nam was studied. More than five hundred samples including 311 aquaculture water samples and 190 seafood samples were collected and analyzed. The results showed that there were 161 water samples and 82 seafood samples containing 8 species of Vibrio spp. Among those V. parahaemolyticus, V. mimicus, and V. alginolyticus were the most abundant.
Vibrio, aquaculture, Tien Giang province
1. GARP - Nhóm nghiên cứu Quốc gia của Việt Nam (2010), “Phân tích thực trạng: Sử dụng kháng sinh và kháng kháng sinh ở Việt Nam”, Hà Nội, Việt Nam.
2. Đặng Thị Hoàng Oanh, Đoàn Nhật Phương, Nguyễn Thị Thu Hằng và Nguyễn Thanh Phương (2006), “Xác định vị trí phân loại và khả năng kháng kháng sinh của vi khuẩn Vibrio phát sáng phân lập từ hậu ấu trùng tôm sú (Penaeus monodon)”, Tạp chí nghiên cứu khoa học, tr. 42 – 52.
3. Bùi Quang Tề (2006), “Bệnh học thủy sản”, Viện nghiên cứu nuôi trồng thủy sản I, phần 2, Nhà Xuất Bản Bắc Ninh.
4. SMEWW 9260 H: 2017- Phát hiện Vibrio cholerae trong nước, ISO/TS 21872 (2017) Part 1: Detection of potentially enteropathogenic Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae and Vibrio vulnificus và ISO/TS 21872 (2007) Part 2: Detection of species other than Vibrio parahaemolyticus and Vibrio cholerae.
5. Samira Sarter, Hoang Nam Kha Nguyen, Le Thanh Hung, Jérome Lazard, Didier Montet (2007), “Antibiotic resistance in Gram-negative bacteria isolated from farmaed catfish”, Food Control 18, 1391-1396.
6. Austin, B. & D.A. Austin (1993), “Bacterial fish pathogens, Diseases in farmed and wild fish” 2nd edn. Ellis Horwood Ltd., Chichester.
7. Biosca, E. G., C. Amaro, C. Esteve, E. Alcaide & E. Garay (1991), “First record of Vibriovulnificus biotype 2 from diseased European eel, Anguilla anguilla L”, Journal of Fish Diseases, 14: 103-109.
8. Lee, K.K. (1995), “Pathogenesis studies on Vibrio alginolyticus in the grouper, Epinephelus malabaricus”, Microbial Pathogenesis, 19: 39-48.