Bìa tạp chí

 

009bet

Assessing the origin food raw materials at cafeteria kitchens of foreign invested enterprises, hung yen province-2018 and implementing intervention solutions

Do Manh Hung Nguyen Thanh Long
Received: 29 Jun 2019
Revised: 30 Aug 2019
Accepted: 06 Sep 2019
Published: 01 Oct 2019

Article Details

How to Cite
Do Manh Hung, Nguyen Thanh Long. "Assessing the origin food raw materials at cafeteria kitchens of foreign invested enterprises, hung yen province-2018 and implementing intervention solutions". Vietnam Journal of Food Control. vol. 2, no. 3, pp. 106-113, 2019
PP
106-113
Counter
440

Main Article Content

Abstract

A cross sectional study was conducted to assess the current status of food raw materialsat cafeteria kitchens of foreign invested enterprises in Hung Yen Province, 2018. The results showed that the rates of leaf vegetables, root vegetables, fruits, and seafood purchased from approvedsuppliers with certificates of food safety eligibility were of 2.3%, 2.9%, 2.4%, and 3.6%, respectively. There were 11.1% of vegetable and fruit supplier shaving certificates of satisfaction of food safety conditions or other equivalent certificates. Only one seafood supplier has been granted a certificate of food safety eligibility. Most of the remaining seafood was purchased from small farms that have not been approved. It is necessary to develop the models of producing, preliminary processing, processing, and trading of food and food materials in the province in a safe direction such as Vietnamese Good Agricultural Practices (VietGAP) in order to satisfy the local food demand.

Keywords:

Collective kitchens at foreign invested enterprises, origin of food, food safety, Hung Yen province

References

1. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm Hưng Yên (2015), Báo cáo tổng kết hoạt động quản lý an toàn thực phẩm tại tỉnh Hưng Yên giai đoạn từ năm 2010 đến năm 2015.
2. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm Hưng Yên (2016), Báo cáo công tác đảm bảo an toàn thực phẩm năm 2016 tỉnh Hưng Yên.
3. Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm Hưng Yên (2017), Báo cáo công tác đảm bảo an toàn thực phẩm năm 2017 tỉnh Hưng Yên.
4. Cục An toàn thực phẩm - Bộ Y tế (2016), Báo cáo số 7970/BC-ATTP ngày 22/12/2016 của Cục An toàn thực phẩm báo cáo kết quả thực hiện Chương trình mục tiêu quốc gia VSATTP năm 2015, giai đoạn 2011-2015 và định hướng kế hoạch giai đoạn 2016-2020.
5. Cục An toàn thực phẩm - Bộ Y tế (2017), Rau và hoa quả trong bữa ăn gia đình, truy cập ngày 18/7/2019, tại trang web http://www.vfa.gov.vn/dinh-duong-hop-ly/rau-va-hoa-qua-trong-buaan-gia-dinh.html.
6. Thanh Sơn (2019), 7 cơ sở giết mổ lợn ở Hưng Yên được chứng nhận điều kiện vệ sinh thú y và ATTP, truy cập ngày 18/7/2019, tại trang web http://hungyentv.vn/kinh-te/47-co-so-gietmo-lon-o-hung-yen-duoc-chung-nhan-dieu-kien-ve-sinh-thu-y-va-attp.
7. Đức Toản (2018), Hưng Yên: Nâng cao giá trị sản xuất nông nghiệp, truy cập ngày 18/7/2019, tại trang web http://baohungyen.vn/kinh-te/201811/hung-yen-nang-cao-gia-tri-san-xuat-nongnghiep-822293/.
8. Tổng cục Thống kê (2018), Tình hình kinh tế - xã hội năm 2018, truy cập ngày 07/02/2019, tại trang web https://www.gso.gov.vn/default.aspx?tabid=621&ItemID=19037.

 Submit